sobota 30. května 2009

Svod a bonitace dobrmanů v Sadské.

Tak jsem se opět vydal na jednu psí akci.V sobotu 16.5. se konal svod mladých jedinců. Je to akce,při které by se měla sejít většina sourozenců z jednoho vrhu a tak by bylo možno například posoudit,jestli byl tatínek přínosem,nebo jestli spojení rodičů nebylo až tak to pravé ořechové.Skutečnost je ale již nějakou dobu jiná.Majitelé nových dorostenců na předražené výstavy moc chodit nechtějí a psího kamaráda si většinou pořizují ze zcela jiných důvodů,než dalšího rozmnožování,či předvádění se na výstavách.A tak se stane,že z vrhu deseti mimin se ukáže jeden psík. Ale to nemění nic na tom,že tyto akce bývají většinou pěkné a pohodové.
V sobotu nám nejprve počasí nepřálo,ale později se rozjasnilo a bylo pěkně.A já se opět pokusil zachytit dění pár obrázky.

Všichni psí dorostenci,puberťáci a adolescenti ,ve výjimečném případě i ti odrostlejší, byli pěkní. A někteří moc pěkní.

Ale opět se našlo pár jedinců,co si na paní rozhodčí (poradkyni chovu) otvírali tlamy,že se jim téměř roztrhly.

Ti poslušnější způsobně čekali a spolu s majiteli hráli různé hry, například "zajíček ve své jamce sedí sám".

Samozřejmě,že ne všem vyšlo všechno tak,jak si přáli,ale i když bylo pár psíků smutných,vždy se našla ta správná chlácholivá ruka,která pohladila a i slzy smutku skryla.

V tomto případě šlo tuším o to,že pohledná a vyhlédnutá psí slečna byla dříve narozená a jak to u dospívajících bývá,dala nápadníkovi najevo,že na případné milostné hrátky si najde nějakého staršího fešáka.

Svodu se trochu předčasně účastnila i "moje" hnědá Impellitteri Restless Heart. Ta,která mi tu okusovala židle a rozcupovala během týdne troje boty. Moc šikovná holčička :) .I když si na svod mohla ještě půl roku počkat,vypadá to,že z ní vyroste pěkná psí slečna.

Svod skončil odpoledne a až na pitomu,který mi lehce naboural blatník a pak zbaběle prchl, byla akce v Sadské vydařená,stejně jako mnoho dalších zde pořádaných. Já si dojel domů na kafe,stáhnul jsem obrázky do pc a navečer se rozjel na Moravu, kde si jedna z mých holek chtěla dohodnout budoucí rodičovské starosti a radosti.I to se zadařilo a až na různé objížďky na našich silnicích a bláznivou srnu,která chtěla spáchat sepuku pod koly mého vozítka mi cesta utekla docela dobře. Pro ochránce zvěře dodávám,že jsem onu srnu zahlédl včas,ale pro ponaučení jsem do ní lehce žďuchl,srna udělala "uff",zvedla se a uraženě odběhla do přilehlého lesíka.

Ráno jsem sic zaspal,ale na stejné místo,jako den předešlý,dorazil včas.A tak jsem mohl opět provádět reportážní činnost.Jak je dobrým zvykem,po svodu se druhý den koná uchovnění dospělců,tzv bonitace.Na ní se psi a feny měří,váží,kontroluje se kompletnost chrupu a zkoumá se povaha.Vše se řádně zapisuje a archivuje.Toto je oficiální verze a jen tak v kostce,ale zasvěcení vědí,že je to vše trošku jinak ...

Tady se bere míra na kulicha,či čepici a tím se i zjišťuje,kolik chytrosti se vejde do hlavinek našich pséků.Čím větší hlava, .... většinou to tak je! :)

Poté se kontroluje,jestli majitel o svého svěřence řádně pečuje i po stránce dentální hygieny, jelikož není nic ošklivějšího,když se na vás zazubí dobrman s nečištěným chrupem, v horším případě se zuby,jako notami na buben.Případné pokousání na listonošově ruce,či noze také nevypadá pěkně.

Některé psí slečny chlapíkovi s metrem různě nadbíhaly,chtěje si tak zajistit zapsání lepších proporcí,blížících se ideálu. Jako by byl někdo zvědav na Pam v psím kabátě,že?

A aby toho nebylo dost,kontrolují se i psí uši,protože se stalo ošklivým zvykem některých majitelů, psát si na ně poznámky.To v tom lepším případě.V tom horším si na ně častí návštěvníci restauračních zařízení dělají tajně čárky za vypitá piva,aby je nemohl hospodský podvádět a mohli si zkontrolovat, zda jim na lístek na stole nějaké pivo nepřipsal.

Někteří majitelé si dovezli pomůcky,které používají například při nacvičování agility a sami je využívali pro chvilky odpočinku. Šikovné české ruce se nezapřely ani zde.

K vidění byla ale i velmi líná zvířátka,která museli jejich pánici opravdu velmi přemlouvat,aby se zvedla,ukončila slunění a šla se předvádět ke stolku rozhodčích a posuzovatelů.

Na druhou stranu těmto jedincům šli někteří vzorem a dlouhé chvilky trávili aktivním odpočinkem ve stylu KI jógy.Myslím,že se mnoho psíků zastydělo a na dalších akcích se budou prezentovat mnohem akčněji.

Jiné slečny a paní kolem sebe rozhazovaly úsměvy na všechny strany,protože jim kdosi namluvil,že se po bonitaci bude konat konkurz na reklamu firmy,vyrábějící zubní pasty Signal.

Na druhou stranu některé majitelky používaly svou mimiku a gesta k zastrašování rozhodčích.Na kolik se jim to zdařilo nevím,bál jsem se zeptat.

Na této bonitaci byla také uchovněna černá Blackeyed Susan Restless Heart ,jejíž největší kamarádkou je kočka.Ke cti rozhodčích je,že to fence nebylo zapsáno,jako charakterová vada. Kouknout se na důkaz můžete zde.

Jako poslední obrázek vkládám jeden slíbený. ("Jo,ty mne vyfotíš a pak to dáš na internet." – "No jasně,že dám!")

A pokud toho nemáte ještě dost,tak fotky ze svodu jsou zde ,

a z nedělní bonitace tady .














1 komentář:

  1. (Luci - Mail - WWW) Vloženo 31.05.2009, 10:37:50
    Hehe...hezkej clanek i fotky

    OdpovědětVymazat