úterý 17. června 2008

Rukověť začínajícího vystavovatele.

V sobotu 14.6. proběhla Speciální výstava dobrmanů a protože se klání konalo opět v Sadské a můj zaměstnavatel to umožnil, tak jsem se také zúčastnil,coby téměř nestranný pozorovatel. Tím,že jsem nevystavoval (až na jednu trapnou výjimku,při které mne málem museli oživovat), jsem si mohl všímat některých zkušených vystavovatelů obého pohlaví. Díky tomu vzniknul tento malý rádce pro ty začínající a tudíž méně zběhlé.

1 – Pokud máte psíka (platí i pro fenky) dobře připraveného a poslušného,tím pádem se mu nemusíte tolik věnovat a můžete na sebe nenápadně různým způsobem upoutávat pozornost rozhodčího.

2 – Naopak, je-li psík roztržitý,málo soustředěný,nebo pokud je třeba ho povzbudit, využijte všech možností.Sami nejlépe víte,co na něj platí.

3 – Protože se většinou před výstavou nestačíte vy ani váš dobrman nasnídat,nezapomeňte mu vzít svačinu.

4 – Hlad psa se dá využít dobře v kruhu a můžete ho pak za odměnu nakrmit tím, co najdete po kapsách.

5 – Není pro rozhodčího a ostatní vystavovatele nic horšího,než hlady řvoucí psi. Ostatně i přítomný veterinář by vás mohl za toto vykázat do místního bufetu,kde by jste se mohli s psíkem nacpat k prasknutí,ale vavřínové věnce by tím pádem skončily v cizích rukách.

6 – Naopak na pamlsky z vašich kapes se dá učit malý dobrman různým kouskům. A až zvládne například jazykem cvik: nahoru,rulička,dolů, rozhodčí i kolem postávající obdivovatelé plemene to ocení. A navíc se směle budete moci zařadit po bok těm,jejichž svěřenci zvládají podobné cviky :sedni,lehni,vstaň.

7 – Pokud je třeba neposlušného,čí příliš roztěkaného psíka umírnit, stiskněte mu na tři až pět minut krk. Nezapomeňte ale na druhém konci, z důvodu přetlaku, psíka odpustit. Volný palec ruky můžete využít opět k nenápadné signalizaci směrem k rozhodčímu,kdože je v kruhu jednička.

8 – Nikdy nenechávejte psa v kruhu usínat.Naopak ho naučte,aby se celou dobu vystavování tvářil na všechny kolem přívětivě a na rozhodčí se usmíval.

9 – Nebojte se projevit lehký údiv nad úspěchem svého zvířete. Ostatní budou alespoň vědět,že jste si vědom i kvalit jejich psů.

10 – Do kruhu je třeba mít psa opravdu připraveného již z domova, na poslední chvíli se těžko učí výstavní postoj i bystrý a vnímavý jedinec.

11 – Pokud se výstava protáhne a na vás i vašeho dobrmana padne únava, je dobré si zacvičit. Pro tento případ vozte s sebou členky Sokola,nebo vašeho místního sportovního klubu a ony vám budou ochotně předcvičovat.

12 – Nestraňte se, pamatujte, že v kolektivu je síla.

13 – A hlavně nikdy,ale opravdu nikdy nezapomeňte, že na každé výstavě vás někdo sleduje!

PS: paní R.a celému realizačnímu týmu díky za pěkný den.
"Zneužité" žádám o shovívavost a přikládám odkazy na obrázky z této pěkné akce:
Slideshow 1
Slideshow 2
Slideshow 3
Slideshow 4 


Fotografie jsou volně ke stažení,pouze si vymiňuji právo,aby v nich zůstal "podpis" dobermann4u.
A pokud budou zveřejňovány jinde, tak jedině se souhlasem majitele zobrazeného zvířete. Děkuji.


1 komentář:

  1. (Luci - Mail - WWW) Vloženo 18.06.2008, 11:03:58
    Mooooc hezky napsane...vezmeme si z toho priklad:))))

    (Dobermann - Mail - WWW) Vloženo 18.06.2008, 11:27:38
    To doufám! :) Už aby to bylo ...

    OdpovědětVymazat